Urmărește-ne

Alte sporturi

Modificări cronice ale inimii la sportivi (cordul sportiv)

Mecanismele fiziologice ale realizării adaptării cronice la efort pot varia în funcție de tipul efortului respectiv, astfel că, atunci când se ajunge la o capacitate maxima de rezistență, regimul de lucru al cordului devine mai intens. Cordul se adaptează acestei cerințe a efortului prin creșterea contractilității musculare, a fracției de ejecție, a debitului cardiac și ulterior a umplerii ventriculare care produce cu timpul o dilatare a cavităților cordului: hipertrofie cardiacă excentrică (fibre musculare așezate „în serie”). Debitul cardiac maximal crește astfel pe seama volumului sistolic, de la valori de 14-20 l/min la persoane sedentare, la 25-35 l/min la antrenați și chiar la 40 l/min la sportivi de înaltă performanță.

Un studiu efectuat pe 221 fotbaliști și 51 wrestleri având un lot de 48 bărbați sedentari ca grup-control a demonstrat că hipertrofia fiziologică a atleților este corelată cu intensitatea și durata exercițiilor și direct corelată cu VO2max (Maskhulia et al, 2006).

Un antrenament de numai 10 săptămâni poate determina scăderea alurii ventriculare de repaus a unui organism inițial sedentar cu aproximativ 10 b/min de la o alură ventriculară inițială de 88 b/min. În cazul sportivilor de performanță se înregistrează adevărate bradicardii sinusale (30-40b/min) fără conotație patologică însă, alura ventriculară scăzută în repaus reprezentând în cazul sportivilor de performanță, amprenta adaptării cardiovasculare la efort.

În efortul cu rezistența (anaerob) învingerea presiunii intratoracice mari se realizează prin creșterea forței de contracție a cordului care determină cu timpul, îngroșarea pereților ventriculari: hipertrofie cardiacă concentrica (fibre musculare așezate „în paralel”). În condițiile unei forțe de contracție crescute, debitul cardiac de repaus este menținut tot prin scăderea alurii ventriculare de repaus dar efectul este mai mic decât la sportivii antrenați în anduranța.

Alura ventriculară de revenire după efort, și mai ales viteza cu care aceasta ajunge la valorile de repaus este un indicator al fitness-ului cardiovascular. O alura ventriculara post-efort care nu scade cu mai mult de 12 bătăi după primul minut este asociata unui risc de mortalitate crescut (Cole et al, 1999).

Cordul sportiv reprezintă o constelație de modificări fiziologice și organice ale cordului persoanelor care fac efort fizic regulat. Este rezultatul unei adaptări fiziologice ale cordului la efort.

Centrul Medical “GALAXIA” este unica instituție medicală din Republica Moldova unde se poate de efectuat screening-ul bolilor cardiovasculare conform criteriilor Seattle.

CUM FUNCȚIONEAZĂ TESTUL SDS?

Pacientul stă întins pe un pat pe tot parcursul examinării. Testul durează doar cȃteva minute şi este complet nedureros. Acesta ȋncepe prin aplicarea unor electrozi pe pieptul și membrele pacientului, fapt ce permite ȋnregistrarea activităţii cardiace. Rezultatele analizate conform criteriilor Seattle standardizate îi permit medicului să distingă diferenţele dintre modificările normale de adaptare a ritmului cardiac la efortul fizic şi modificările patologice ale inimii.

Această examinare este recomandată tuturor persoanelor care desfășoară o activitate fizică și doresc să ducă un mod sănătos de viață, sportivilor de performanță cât și persoanelor cu antecedente de Moarte Subită Cardiacă (MSC) în familie.

În unele state, acest test este obligatoriu pentru sportivi.
Pentru a descoperi dacă aveți predispoziție către moartea subită cardiacă sau pentru orice alte probleme cardiace, vă rugăm să sunați la numărul de telefon 022-858-500 sau să scrieți un mesaj pe aceasta pagină https://www.facebook.com/healthcardio

Publicitate

Ultimele știri

Mai multe din Alte sporturi