Urmărește-ne

Fotbal

A decedat legendarul Pele, dar e nemuritor datorită recordurilor fotbalistice!

Pele, unul dintre cei mai mari fotbaliști ai tuturor timpurilor, a murit la 82 de ani. Brazilianul a plecat dintre noi, însă lasă în urma sa recorduri fotbalistice care cu greu pot fi depășite. Un exemplu elocvent este cel al titlurilor mondiale câștigate în carieră, trei, la edițiile din 1958, 1962 și 1970.
În ziua finalei ediției Cupei Mondiale din 1958, Pele avea doar 17 ani și 249 de zile, ceea ce l-a făcut cel mai tânăr câștigător al trofeului suprem din istorie. Recordul nu a fost bătut până astăzi.
La aceeași ediție, Pele a reușit să marcheze de trei ori în decurs de 23 de minute în meciul cu Franța din semifinale. Performanța l-a făcut cel mai tânăr autor al unui hat-trick la o Cupă Mondială, record care nu a fost doborât nici după 64 de ani.
Un alt record a fost stabilit în 1957, când Pele a înscris într-un meci cu Argentina și a devenit cel mai tânăr marcator din istoria naționalei Braziliei, la 16 ani și nouă luni.
Pele este și fotbalistul cu cele mai multe assist-uri la Cupa Mondială, 10 la cele trei ediții la care a participat.
De asemenea, regretatul brazilian este golgheterul all-time al clubului Santos, cu 643 de reușite în 659 de meciuri.
Pele este și golgheterul all-time al naționalei Braziliei, cu 77 de reușite. Recordul a fost egalat de Neymar la Cupa Mondială 2022.
În același timp, Pele are și 92 de hat-trick-uri în carieră. Niciun alt fotbalist nu a mai atins o asemenea bornă.
Pele apare în Cartea Recordurilor și ca jucătorul cu cele mai multe goluri marcate în carieră, indiferent de nivel, cu 1.279 de reușite în 1.363 de meciuri. (digisport.ro / foto: Getty Images)

Publicitate

Ultimele știri

Mai multe din Fotbal